Coastal Maine residence and studio

 

house-IMG_1061

In 2010 I commissioned Will Winkelman (architect) and Todd Richardson (landscape architect) to design a studio and residence in Downeast coastal Maine. Construction by Nate Holyoke Builders began in 2011 and was completed in 2012.

The goal of the project was to create an artist residence/studio that is both harmoniously integrated into the landscape and has a high standard of energy performance. It incorporates passive solar design, a tight and super-insulated building envelope, geothermal heating (vertical closed-loop), and energy-efficient appliances and lighting. A grid-tied photovoltaic array provides electrical power that results in annualized "net-zero" energy usage.

And blueberries grow on the roof.

This intensely collaborative project won a 2013 Merit Award from the Boston Society of Landscape Architects and a 2014 Citation from the Maine chapter of the American Insititute of Architects.

Here's what the press have had to say: